background
День Державності України в бібліотеці

«Державна самостійність – це головна умова існування нації» – із такої цитати українського політика, адвоката, публіциста Миколи Міхновського розпочалася у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів патріотична гра до Дня Державності України. Участь у заході впродовж 27 – 28 липня взяли діти, що відпочивають у денному таборі “Discovery Camp” при приватній школі “Discovery” (c. Руська Поляна), та учасники літнього табору відпочинку «Планета дитинства» (м. Черкаси).

Ключові поняття державного суверенітету, законності, державного будівництва, боротьби за незалежність зараз опановуються малечею значно швидше, ніж будь-коли. Тож пояснювати учасникам події значення нового державного свята бібліотекарям було легко й цікаво. Тим більше, що розповідь доповнило лаконічне та якісне відео.

Відтак дітлахи перейшли до закріплення знань на ігровій практиці. Наведену вище цитату вони дешифрували: вона була записана рутенією – шрифтом, розробленим художником Василем Чебаником на основі традицій руської доби та козацьких скорописів. Також гравці складали з об’ємних пазлів карту України, вставляли пропущені слова в гімн та писали, за що люблять свою країну, на намальованих промінчиках сонця.

Для наших віддалених користувачів на Інтернет-представництвах бібліотеки до Дня Державності України також є чимало пізнавальних продуктів. Так, у рубриці «Календар подій» у нашому віртуальному хабі «Навколо читання» з нагоди свята опубліковано інтерактивний плакат «Державність – код нації». Кожен елемент цього зображення містить сюрприз: посилання на тематичні відео, довідкову інформацію про державні символи, відомих людей, інфографіку від Українського інституту національної пам’яті.

Також запрошуємо звернути увагу на матеріали, розміщені раніше. На сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей у розділі «Бібліотечному фахівцю» (рубрика «Видання бібліотеки. Бібліографічні матеріали») ви знайдете інтерактивний плакат «Крізь плин століть», що також містить чимало корисної інформації й посилань із теми. А рубрика «Українознавство» на «Ігровому майданчику» – чудова можливість закріпити й перевірити здобуті знання.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg