background

Журі обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2023» готове оголосити переможців! На адресу конкурсної комісії в Черкаській обласній бібліотеці для дітей надійшли роботи 12 читачів, представників дитячих та публічних бібліотек територіальних громад Черкащини. Конкурсанти були обрані за підсумками програми літніх читань у Черкаській області, що мала назву «Синьо-жовті книжкові розваги». До участі в цих читаннях були залучені 266 дітей і підлітків.

Конкурс «Лідер читання» цього року проводиться вже вшосте. На всеукраїнському рівні він реалізується з ініціативи Національної бібліотеки України для дітей, за сприяння Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, БО «Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Заради перемоги, нашим конкурсантам довелося неабияк попрацювати й виконати низку інтелектуальних і творчих завдань. Учасники обласного етапу змагання мали переглянути 3 відео формату «Не вір – перевір». Кожен відеоролик містив біографічні й літературознавчі відомості про одного з трьох українських класиків – Марка Вовчка, Бориса Грінченка й Ольгу Кобилянську (конкурс відбувався в межах відзначення ювілеїв цих видатних особистостей). Також у кожному відео було навмисне допущено по 5-7 фактичних помилок, які конкурсанти й мали знайти. Крім того, в межах змагання діти мали надіслати власний відеовідгук на улюблену книгу й експериментальну світлину-колаж, виконану у форматі «Живі книги» (поєднання «живого» фону з обкладинкою). Роботи переможців ви можете переглянути на YouTube-каналі бібліотеки. Найкращі ж світлини з відповідним хештегом ми викладатимемо на нашому профілі в Інстаграмі.

Тож переможці отримують лаври цілком заслужено. Та не зволікатимемо більше! З величезною приємністю повідомляємо, що призові місця розподілені таким чином:

І місце поділили між собою Андрій Макаренко (12 років, смт Чорнобай) і Дарина Наконечна (13 років, м. Черкаси).

ІІ місце посіла Олександра Бондарчук (13 років, м. Монастирище, Уманський р-н).

ІІІ місце здобуває Дарина Бровко (16 років, с. Нехайки, Золотоніський р-н, Драбівська селищна громада).   

Щиро вітаємо цьогорічних лідерів читання з важливим досягненням! І, вже традиційно, просимо всіх, кому трошки не вистачило балів, не засмучуватися. Ви всі прекрасно попрацювали й, безумовно, відкрили для себе цього літа чимало захопливих і важливих книг. Стежте за новинами, долучайтеся до наших майбутніх конкурсів, не втрачайте натхнення й завзяття. Усе обов’язково вийде!