background
Бібліотечне турне почалося з м. Монастирища

Близько пів сотні дітей і 30 бібліотекарів взяли участь у розважальних і навчальних заходах, проведених працівниками Черкаської обласної бібліотеки для дітей під час виїзду до м. Монастирища. Поїздка відбулася в межах бібліотечного турне «Читаємо, навчаємо», що потрапило в десятку переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання. Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці державної установи «Український інститут книги» і здійснюється за кошти державного бюджету України. 

Наша літературно-ігрова програма «Синьо-жовті книжкові розваги» виявилася справжнім святом для місцевих читачів, а результатом методичної майстерні «Від ідеї – до успіху!» було плідне спілкування, однаково корисне для бібліотечних фахівців з обох сторін. Епіцентром події стала Монастирищенська публічна бібліотека Монастирищенської міської ради та міський парк.

Книга Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» лягла в основу квесту в парку. Там за деревами й кущами причаїлися 12 духів, що, згідно з віруваннями наших пращурів, населяють ліси, водойми, гори й поля. Дві команди читачів із задоволенням виконували завдання в стилі лісовика, хухи, повітрулі, чугайстра, вихровика, спориша й інших міфічних створінь. На різних станціях квесту потрібно було скласти пазл, відгадати загадки, вирішити задачки на логіку й уважність, блиснути ерудицією, а часом і зробити несподівану фізичну вправу. За успішне виконання завдань учасники отримували підказку-заохочення. Кожна підказка в підсумку допомагала гравцям визначити додаткового духа природи, дуже важливого для давніх українців саме в цей час року.

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg

На виході з парку на дітлахів чекала книжкова виставка, фотозона й невелика гра за мотивами історично-фентезійного твору Володимира Рутківського «Сторожова застава». Так, охочі познайомилися з нашою версією голема й каменя сили, що відіграли ключову роль в екранізації цього роману українського дитячого письменника. І виконали деякі ігрові завдання на тему описаних у «Сторожовій заставі» подій та епохи.

Найменші читачі взяли участь у літературній грі за серією книг Всеволода Нестайка «Дивовижні пригоди в Лісовій школі». Учасники об’єдналися в команди, названі за іменами Косі Вуханя, Колька Колючки, Раїски Мняу, Михайлика Ведмеденка та інших героїв твору, і дружно взялися до захопливої науки в літній школі, буцімто захованій у лісовій хащі. На малечу чекали уроки ведмежої мови, лісової математики, сольфеджіо, лісторії, лісографії, лісознавства. А на завершення – урок фізкультури від Макака Макаковича. Під час останнього дітлахи охоче мавпували рухи героїв мультфільму й виконали запальний танок.

Переймаючи наші формати популяризації читання й творчості українських письменників, бібліотекарі відвідували всі ігри, а часом і самі долучалися до виконання завдань. Та на них чекала й окрема навчальна програма. У межах методичної майстерні «Від ідеї – до успіху!» фахівцям публічних бібліотек Монастирищенської територіальної громади презентували огляд найуспішніших заходів Черкаської обласної бібліотеки для дітей та онлайн-продуктів для наших віддалених користувачів. Також для бібліотекарів був проведений майстер-клас зі створення віртуальних книжкових виставок й інтерактивних плакатів на платформі Genial.ly.

Загалом, перша поїздка в межах бібліотечного турне вийшла дуже вдалою. Колектив Черкаської обласної бібліотеки для дітей отримав чимало позитивних відгуків, а щира реакція й активна участь монастирищенських читачів у наших розважально-пізнавальних заходах – узагалі, найкраща подяка. Своєю чергою, ми вдячні колективу Монастирищенської публічної бібліотеки й бібліотекарям Монастирищенської територіальної громади за теплий прийом, цікаве спілкування й інтерес до нашого проєкту. Сподіваємося на подальшу співпрацю в інших проєктах і на те, що наш досвід буде корисним у вашій подальшій праці!

 

image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg image017.jpg image018.jpg image019.jpg image020.jpg