background
Третій виїзд бібліотурне "Читаємо, навчаємо" – у Драбів

Драбів став третім пунктом призначення в нашому бібліотечному турне «Читаємо, навчаємо». Цього разу фахівці Черкаської обласної бібліотеки для дітей завітали до Драбівської дитячої бібліотеки Драбівської селищної ради зі своєю подвійною програмою: тренінги та лекції – для колег, ігри й квести – для читачів. Наша подорож Черкащиною триває завдяки підтримці державної установи «Український інститут книги» й здійснюється за кошти державного бюджету України. Бібліотурне реалізується як один із переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання.

Учні 4 класу Драбівського ліцею стали учасниками захопливої гри на основі серії книг Всеволода Нестайка «Дивовижні пригоди в Лісовій школі». Перед тим, як взятися до мудрованої науки лісових мешканців, дітлахи переглянули  пізнавальне відео про класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка та його найбільш знакові твори. Відтак, об’єднавшись у кілька команд, читачі отримали розклад-мрію кожного учня. Гравці допомагали слідчому Бровкові Барбосовичу познайомитися з жителями лісу за їхніми слідами, а потім – знайти зниклий портфель Косі Вуханя. Урок ведмежої мови – це насправді випробування для знавців української, зокрема, з пошуку наших синонімів до запозичених слів. Ще малеча оживляла прапорцями «німу» карту на замовлення дружніх інопланетян, здобувала навички із сольфеджіо й одержала «розрядку» під час фітнес-руханки.

У парку біля Драбівського центру культури і дозвілля на учнів 7 класу чекали духи української міфології. Спориш, мавка, хуха, повітруля, вихровик та інші колоритні створіння мали свої завдання й виклики для активних підлітків. Наприклад, приготувати зілля чаклуна, знайти на карті зоряного неба заблукалу зірку, перешкодити блудові плутати лісових мандрівників, зобразити пантомімою елементи живої природи, знайомі й цікаві як нашим пращурам, так і сучасникам. Також учасники квесту за книгою Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» зустрілися з духом осені й отримали на пам’ять барвисті листівки, що заохочують до читання. Насамкінець підлітки переглянули книжкову виставку, присвячену іншому популярному українському письменникові – Володимирові Рутківському. І виконали маленьке завдання на влучність, пов’язане з подіями екранізації книги В. Рутківського «Сторожова застава».

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg

Працівники публічних бібліотек Драбівської територіальної громади змогли взяти участь у грі та квесті на рівних із дітьми, переймаючи в такий спосіб досвід нашої книгозбірні. Практичне заняття доповнила лекція про найбільш успішні форми масової роботи й онлайн-продукти Черкаської обласної бібліотеки для дітей. А також тренінг про особливості представлення бібліотек у соціальних мережах, розробку контент-стратегії, написання новинних текстів й інші способи комунікації із читачами бібліотечних профілів.

Цей виїзд став дуже корисним і змістовним. Адже ми не тільки ділилися власним досвідом із колегами, а й переймали їхній. Професійне спілкування передбачало обговорення наших ігор із дітьми й інші важливі для всіх сторін питання. Дякуємо колегам за теплий прийом і плідну роботу! Сподіваємося, маленьким драбівським читачам наш візит також запам’ятався лише з найкращого боку.

 

image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg