background
Бібліотечне турне «Читаємо, навчаємо» фінішувало в м. Чигирині

Завершальна поїздка в межах нашого бібліотурне «Читаємо, навчаємо» відбулася до м. Чигирина. Цей візит, як і попередні, став можливим завдяки підтримці державної установи «Український інститут книги» й був здійснений за кошти державного бюджету України. Гідне завершення для нашого проєкту, що потрапив у десятку переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання. Цього разу учасниками літературно-ігрової програми «Синьо-жовті книжкові розваги» Черкаської обласної бібліотеки для дітей стали учні Чигиринського ліцею № 1 ім. Б. Хмельницького. До обміну ж досвідом у методичній майстерні «Від ідеї – до успіху!» долучилися фахівці публічних бібліотек Чигиринської територіальної громади та шкільні бібліотекарі м. Чигирина.

Осердям наших заходів стала Дитяча бібліотека Публічної бібліотеки Чигиринської міської ради та Парк імені Шевченка. Учнів 4 класу ми потішили грою за мотивами серії книг Всеволода Нестайка «Дивовижні пригоди в Лісовій школі». У нашій версії легендарного навчального закладу заняття, звісно, велися не ведмежою мовою, але все одно неабияк розважили малечу. Ну де б іще школярі потренувалися користуватися азбукою Морзе, проклали маршрут у лабіринті для Бровка Барбосовича за допомогою математичних прикладів, послухали голоси різних музичних інструментів! А наприкінці – виконали танцювально-спортивні вправи на уроці фізкультури від Макака Макаковича.

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg

На учнів 6 класу чекав квест на основі історичного фентезі Володимира Рутківського «Сторожова застава» – книги й екранізації. Дві команди мандрували різними маршрутами від локації до локації, натрапляючи на несподіваних істот і виконуючи тематичні завдання. Так, підлітки відповідали на хитрі загадки волхва; шукали предмети, які головний герой фільму взяв із собою в минуле; рахували круків у «Воронівському лісі»; намагалися перехитрувати голема, розшифровуючи давні назви географічних об’єктів; будували власну невеличку фортецю; перемагали одне одного у влучності на станції «Богатирські ігри» тощо. І нехай на момент нашої зустрічі ще не всі діти прочитали «Сторожову заставу» й переглянули фільм, але після такого квесту подібне бажання в них точно виникне!

Дуже насиченою вийшла програма методичної майстерні, адже бібліотекарі прагнули дізнатися якомога більше корисного про форми масової роботи й досвід створення онлайн-продуктів Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Тож учасники заходів прослухали лекцію про найбільш успішні заходи, взяли участь у тренінгу з основ ведення бібліотечних сторінок у соцмережах, долучилися до майстер-класу з написання власних ігор на платформах LearningApps i Genial.ly. Взаємокорисне спілкування продовжилося також під час проведення розважальної частини нашого бібліотурне: бібліотекарі спостерігали за перебігом гри й квесту, а потім поділилися враженнями від побаченого.

 

image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg image017.jpg image018.jpg image019.jpg image020.jpg