background
Альтернатива Гелловіну в дитячій бібліотеці

Попри те, що святкування Гелловіну в Україні відбувається вже не перший рік, ставлення до нього в нашій країні, особливо серед дорослих людей, лишається неоднозначним. Звісно, можна відмовлятися підтримувати ці напівкарнавальні чужоземні традиції, можна, навпаки, радо зануритися в них із головою, а можна знайти щось власне, не менш цікаве. Цьогоріч працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей обрали саме третій варіант. І запропонували читачам альтернативні свята, які відзначати не менш весело, ще й користь вдасться віднайти. Про що саме йдеться, читайте далі.

Слов’янським аналогом Гелловіну дехто називає Велесову ніч. Велеса вважають язичницьким посередником між світом живих і мертвих, богом земного достатку, опікуном купецтва, торгівлі, покровителем домашньої худоби та хмар, музики, поезії. Чи годиться називати дату його пошанування первісним варіантом Гелловіну, чи це новотвір сучасних дослідників і журналістів, ми визначати не беремося. Але пропонуємо нашим відвідувачам звернутися до української демонології й поговорити про міфологічних істот, багато з яких цікавіші за іноземних монстрів.

Саме цій темі й присвячені бібліопустощі «Як на Велесову ніч». Наприкінці жовтня цей захід відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів відвідали учні 9 класу ЗОШ № 29 та вихованці гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Учасники бібліопустощів виконували завдання від українських духів природи – істот, що, за віруваннями наших пращурів, населяли ліси, гори, водойми й поля. У нагороду на кожному пункті читачі збирали свічки, якими наприкінці мали прикрасити капище Велеса, щоб загадати там своє заповітне бажання.

У відділі масової роботи та естетичного виховання для учнів 1-А класу СПШ № 3 організували хвилинку-цікавинку «Ходить гарбу по городу...», присвячену Дню гарбуза. Це свято теж іноземне, його вигадали в США. Однак воно має благородну мету – поширювати інформацію про цілющі властивості цього плода та його цінність для організму. А ще День гарбуза швидко набуває всесвітнього статусу й чудово поєднується з Гелловіном (хоч і відзначається трохи раніше, 26 жовтня).

Тож дітям розповіли цікаві факти про гарбуз: історію його вживання в Америці та Європі, рекорди з плодами вагою понад тонну, можливості вживання в харчових, лікувальних і декоративних цілях. Окремо зупинилися на містичному значенні гарбуза на різних континентах, традиціях, пов’язаних із ним в Україні, і причинах, чому саме цей плід став символом Гелловіну.

На завершення заходу малечі запропонували майстер-клас із виготовлення аплікації «Котик і гарбузик». У результаті в учасників вийшли кумедні та милі паперові поробки, доречні не лише до Гелловіну, а й просто як засіб покращення настрою.    

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg