background
Національний тиждень читання – 2023 у Черкасах

Низку заходів, спрямованих на популяризацію читання й презентацію книжкових новинок, що з’явилися в нашому фонді, провели відділи обслуговування Черкаської обласної бібліотеки для дітей в межах Національного тижня читання. Така Всеукраїнська інформаційно-просвітницька тематична акція, ініційована Українським інститутом книги й Міністерством культури та інформаційної політики України, проходить у державі не вперше. Читачі й працівники нашої книгозбірні завжди радо долучаються до подій Тижня. Цього року для реалізації акції бібліотека обрала формат ігор й оригінальні книжкові виставки.

У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів 5 грудня пройшов перший захід спільного з 2-Б класом Першої міської гімназії проєкту «Давайте книгодрузячитися». За ідеєю проєкту, вчителька обирає певну тему, бібліотекарі організовують для дітей тематичний захід і рекомендують присвячену цій темі літературу. Після відвідин класом бібліотеки діти активно читають обрані книги й обговорюють у неформальній атмосфері. Першою подією проєкту стала пізнавальна година «Котовасія». Працівники відділу розповіли малечі чимало цікавих фактів про котиків і представили на вибір читачів різножанрові видання про цих хвостатих «королів Інтернету».

Учням 4-А класу Першої міської гімназії запропонували побавитися в літературну гру «Золотий квиток у казку». Розвага присвячена одному з найпопулярніших творів британського письменника Роальда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика». До речі, на екрани кінотеатрів якраз вийшов приквел до цієї історії – мюзикл «Вонка».

Також у відділі оформили книжкову виставку «Казки під ялинку». На ній відвідувачі бібліотеки можуть знайти новорічно-різдвяні видання для малечі й родинного читання. Відеоогляд виставки пропонуємо переглянути на YouTube-каналі бібліотеки.

Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів потішив своїх користувачів книжковою виставкою «Читай кольорове». На ній можна обрати собі до смаку видання з червоною, жовтою, синьою, зеленою або фіолетовою палітуркою. Також працівники відділу провели кілька ігор, цікавих книголюбам. Зокрема, для учнів 8-Б класу Першої міської гімназії відбулася інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?», присвячена темі літератури.

Учасники ж Черкаського міського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді позмагалися в грі «Жовто-блакитне серце ніколи не здається». В останній підлітки перевіряли власні знання про письменників, видатних державних діячів, митців України, її народознавство, тварин, рослини, юридичну систему, мовознавство. Гра пройшла 6 грудня й вдало резонувала також зі святами, які в нашій державі відзначали в цей час – День святого Миколая й День ЗСУ.

У відділі масової роботи та естетичного виховання читачам запропонували турнір книголюбів «На старті – всезнайки». В ерудиції з галузей літератури, природознавства, математики, загальних знань змагалися учні 4-Б класу СПШ № 3. Діти також спробували свої сили в декодуванні найпростішого алфавітного шифру та командній роботі.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg