background
Новорічні розважальні заходи в бібліотеці

Щонайдужче галасувати в новорічну ніч, відганяючи злих духів, прийнято в багатьох країнах світу. Найбільше такими звичаями відомі китайці, хоч і в Європі не проти пошуміти. У цьому питанні наші читачі кому завгодно фору дадуть: ну правда, малечі гамір наводити – любе діло, особливо коли це «легально» й навіть заохочується! А деякі різдвяно-новорічні заходи в Черкаській обласній бібліотеці для дітей для такого наче й створені були. Тільки в нас гамір цілком інтелігентний, бо пов’язаний із танцями, співами, акторством. А навіть найгучніша й найвеселіша розвага обов’язково має в основі глибоку думку чи навіть особливу народну традицію.

Так, у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів вкотре пройшли різдвяно-новорічні вечорниці (родинне свято) «Хай святкує з нами вся наша родина». Цього року участь у них взяли учні 4-В класу СПШ № 17 і 4-Б класу Першої міської гімназії. В обладнаній у Кімнаті казок ошатній світлиці маленькі гості колядували, розігрували вистави з козою, кумедно переряджалися, читали гуморески, танцювали й ворожили на майбутнє. У давні часи українська молодь розумілася на гучних веселощах узимку, і наші читачі із задоволенням відтворюють цей досвід пращурів.

У західній же традиції доречними вважаються всілякі різдвяні сценічні дійства. Учні 2-Б класу Першої міської гімназії відтворили цю практику й поставили власну виставу. Щоправда, за основу взяли не біблійну історію, але все одно дитячу зимову класику – казку Ганса Андерсена «Снігова королева». Вийшло колоритно, артистично й цікаво. Як активні користувачі бібліотеки, юні артисти отримали подарункові набори від Благодійного фонду «МХП – Громаді».

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg

Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання підготували для своїх користувачів новорічні розваги «Зустрінемося в бібліотеці!». Учні 4-Б класу СПШ № 3, разом із доброю чаклункою, шукали викрадений лихими силами новорічний настрій. А пошуки ці, звісно, передбачали веселий сміх, змагання, танці й співи. Дітлахи наряджали одне одного, як різдвяну ялинку, відгадували загадки, добирали рими в зимових віршиках, пантомімою зображували несподіваних героїв казок тощо. Настрій новорічний вони точно повернули, і собі, і бібліотекарям!

Учням 5-А класу ЗОШ № 29 і 5 класу ЗОШ № 21 ім. Ю.Г. Іллєнка у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів запропонували ще один бібліотечний «хіт», страшенно популярний серед наших читачів. Ідеться про квест «Вам лист із Гоґвортсу» за мотивами серії книг Джоан Ролінґ про Гаррі Поттера. Безперечно, сама історія про Хлопчика-Який-Вижив не має нічого спільного з Різдвом (хоч переглядати перші два фільми франшизи на зимові свята вже й стало традицією), як і наш квест. Та з нагоди прийдешніх новорічних свят бібліотекарі дещо коригували захід. Ігрові завдання, логічні й творчі загадки й досі на місці, однак додався святковий антураж і різдвяні подарунки тим, хто досягне у квесті найвидатніших магічних успіхів.  

 

image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg image017.jpg image018.jpg image019.jpg image020.jpg