background
Пізнавальні новорічні заходи

Переддень зимових свят – це, звісно, не лише нагода для гучних вечірок і веселощів. Це також найкращий час для підбиття підсумків, роздумів над планами на майбутнє, пошуків ідей для подарунків і ретельної підготовки до святкування. Для читачів, які віддають перевагу вдумливому й інтелектуальному дозвіллю, у Черкаській обласній бібліотеці для дітей також знайшлося чимало доречних заходів. Щоб і настрій підтримати, і підготуватися як слід.

Відеомандрівка «Новорічна подорож країнами світу» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів стала прекрасним екскурсом в історію й традиції різдвяно-новорічних свят у різних країнах світу. Коли в західній цивілізації зустріч нового року «переїхала» з весни на зиму і як з’явився звичай прикрашати ялинку скляними іграшками? У яких землях з нагоди свята випускають у річку живого коропа й де на дахах будинків запалюють світильники? Які народи придумали обливати одне одного водою й чому в Греції найкращий презент на Новий рік – великий камінь? Про ці та інші цікаві факти бібліотекар розповідала учням Черкаської дитячої школи мистецтв № 2 ім. Валентина Талаха.

Учням 7-А класу Першої міської гімназії та 9-Ф класу ЗОШ № 7 у цьому ж відділі запропонували не послухати подібні оповідки, а збагнути їхній зміст самотужки. Для юних ерудитів і майстрів логічного мислення тут провели інтелектуальну гру у форматі «Що? Де? Коли?» за темою «Новорічно-різдвяні свята». Учасники гри намагалися збагнути, у якій країні діти перед сном залишають під ялинкою солому для віслюка, хто вигадав сучасний образ Санти в червоному кожушку, для чого в Перу в новорічну ніч молодь тиняється вулицями з валізами в руках і з якого матеріалу в Гренландії традиційно виготовляють подарунки.

Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання провели для своїх читачів низку тематичних майстер-класів із виготовлення декору й інших святкових предметів. Так, для учнів 4-Б класу СПШ № 3 безпосередньо в школі бібліотекарі організували майстер-клас «Новорічні ялинки для захисників». Діти власноруч виготовили ошатні вітальні листівочки з різдвяними деревами, білими ведмедями, прикрасами й наповнили їх щирими побажаннями перемоги, щастя, миру. Листівки ще напередодні Дня святого Миколая були передані тим, хто боронить Україну на полі бою.

 Для вихованців-учнів 5 – 9 класів Черкаського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Теплий дім» працівники відділу провели відразу два майстер-класи – з виготовлення вітальної листівки «З Новим роком!» і виготовлення новорічних поробок «Талановиті пальчики». Паперових сніговиків, дракончиків, листівки діти зможуть подарувати тим, хто для них важливий, або залишити собі для створення новорічного настрою на свята. Сам процес роботи над такими предметами вийшов дуже атмосферним і затишним.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg