background

       «Книгу сили. Волю» презентував у нашій бібліотеці автор – український письменник, журналіст, літературний критик та музикант Валентин Терлецький. Історико-пригодницьке видання з елементами містики й конспірології є першою частиною трилогії, присвяченої секретам бойового мистецтва, духовного гарту, державницького хисту запорізьких козаків-характерників та переосмисленню ролі українського лицарства в національній історії. Познайомитися з автором, з перших вуст дізнатися про його важливий для вдумливого українського читача проект й поставити наболілі питання пощастило учням 8, 9-А, 9-Б та 10 класів ЗОШ № 6. Ініціатором творчої зустрічі став керівник Черкаської школи бойового гопака Олександр Проценко.

     У центрі сюжету – таємнича книга із козацькими секретами бойової магії (як-от замовляння зброї, вміння ловити кулі руками) та військової вправності, порозуміння з тваринами, особливостями побуту, віри й джерел енергії наших пращурів, які будували свою демократичну й величну державу – Запорізьку Січ. Численні антагоністи, серед яких знайшлося місце папі римському, московському цареві, польським князям, татарським ханам, хитрим європейським алхімікам, через агентів й особисто намагаються здобути цей сакральний манускрипт. Але він – під надійною охороною Хранителів і залишатиметься виключним здобутком нашої нації. На сторінках «Книги сили» є чимало сюжетних поворотів, карколомних пригод, секретних операцій козаків із покарання зрадників, виконання надважливих доручень і добутку необхідних артефактів. А ще – справжнє життя й характери реальних дійових осіб того часу (події розгортаються протягом XVIстоліття): Дмитра Байди-Вишневецького, Івана Підкови, Северина Наливайка, Самійла Кішки, Остафія Дашкевича, Криштофа Косинського та багатьох інших.

     Як зазначає Валентин Терлецький, його книга має серйозне фактичне підґрунтя – рідкісні архівні й колись засекречені документи, щоденники й мемуари очевидців-сучасників, маловідомий фольклор, літописи, листування, офіційна документація, особисті експедиції в козацькі села колишніх Вольностей Війська Запорозького Низового. Почасти саме тому писати історичний роман виявилося значно складніше, ніж автор сподівався. І це незважаючи на те, що задум твору зрів довго й був остаточно сформований після поїздки на Львівський Форум видавців (поїздки – невичерпне джерело натхнення для творчої людини, переконаний наш гість). Крім того, тема козацтва нова для Валентина Терлецького як письменника художньої літератури, але не як журналіста. З 2015 року на запорізькому телебаченні виходила його авторська програма «Козацька звитяга». Для своїх репортажів Валентин Терлецький не раз вирушав у мандри Хортицею й іншими місцями, де свого часу гуртувалися козаки, досліджував численні легенди, вчився бойовим прийомам і методикам загартування, говорив із фахівцями та вивчав спеціальну літературу. До слова, з одним із випусків передачі, присвяченим Іванові Сірку, читачі ознайомилися під час презентації.

     Важливість теми загалом і свій твір зокрема Валентин Терлецький вважає серйозною зброєю в інформаційній війні. Він щиро прагне поділитися здобутими під час підготовки до написання фактами з молоддю, адже вважає, що зараз для таких досліджень «прийшов час». У своїй переконаності він не самотній: ця книга – плід роботи не тільки письменника, а й видавництва, а ще – професійного художника-портретиста, спеціаліста із зображення Руської княжої доби Олега Кіналя, який підготовив до видання близько 40 виразних, деталізованих і багатих ілюстрацій.

     Під час презентації на присутніх чекав ще й мистецький подарунок. Перейнятися духом книги й глибше зануритися в її атмосферу допоміг народний бандурист Василь Жованик. Він виконав для читачів бібліотеки кілька дум про незламних героїв минувшини. Свій музичний меседж він доповнив розповіддю про сигнальну систему козаків та про стародавню пісенну епічну традицію, в якій думи у виконанні особливих, мудрих бандуристів виконували роль літератури.

     Учасників заходу зацікавила й ідея роману, й біографія автора – йому поставили не одне особисте питання. Спілкування, безперечно, вдалося. Бажаємо Валентинові Терлецькому щонайбільше вдячних читачів і чекаємо на продовження «Книги сили».   

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg