background

    Очікувати на диво й готуватися до ревізії різдвяних подарунків найкраще в компанії таких самих мрійників та у відповідних умовах. Додатковий бонус – якщо в процесі можна від серця насміятися, порепетирувати колядки, виграти смаколик і дізнатися щось нове про навколишній світ. Тож чому б не зробити все це в бібліотеці? Тим більше, що арсенал новорічно-різдвяних заходів, які підготували для улюблених користувачів у всіх відділах обслуговування нашого закладу, цим ще й не вичерпується. Заходів вистачило на місяць!

    Чимало дітлашні готується до найдивовижнішої пори року, малюючи в уяві «замовлення» до святого Миколая, Діда Мороза й Санта-Клауса водночас. Допомогти в такій приємній справі учням 3-А класу ЗОШ №22, 2-М та 2-Є класів СПШ №18 ім.В’ячеслава Чорновола, 2-Б класу ЗОШ № 7, 2-В класу Черкаської гімназії № 31, дошкільникам та учням 1 – 4 класів, що відпочивають у Черкаському обласному дитячому санаторії «Пролісок», зголосилися працівники сектору нестаціонарного обслуговування відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Протягом години народознавства «Миколай вночі мандрує, сном і казкою чарує» працівники бібліотеки розписували великодушні діяння й традиції вшанування святого, до якого в грудні звертаються всі малюки й дорослі. Під враженням від заходу учасники написали до святого Миколая листи, в яких висловили побажання щодо подарунків і мрії про світле майбутнє. Послання дітлахи вкинули до тематично оформленої поштової скриньки.

    Не відставали від колег і працівники відділу масової роботи та естетичного виховання: їхня хвилинка-цікавинка «Дари святого Миколая» принесла учням 4-Б класу Першої міської гімназії цілу годину радощів. Без короткої пізнавальної інформації, звісно, також не обійшлося. Але основний час заходу був присвячений різноманітним розвагам. Деякі були спрямовані на відпочинок і доповнені змагальним елементом: учасники наввипередки приміряли святкові аксесуари, танцювали, командою малювали прикрашені ялинки. Однак знайшлося місце й для конкурсів, у яких вигравав не найшвидший, а найдобріший і найщедріший. Перемога визнавалася повною, лише коли лідер ділився солодкими символічними призами із суперниками та товаришами.

    Схожими за тематикою й формою були також народознавчі оповідки «В Миколая у торбинці – чемним дітям всім гостинці» та пізнавальна година «Секретна служба Санта-Клауса», організовані відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для своїх відвідувачів. Якщо в цих заходах основний акцент робився на доброті й співчутті, про які незле згадувати не тільки 19 грудня, а й протягом усього року, то впродовж народознавчих оповідок «Зима щедрує по дворах» викладалася інформація про звичні для українців засоби відзначення всіх свят зимового календаря. Так само, загальний характер мала відеомандрівка новорічною планетою «Новий рік наступає – весь світ звеселяє», підготовлена працівниками відділу масової роботи та естетичного виховання для учнів 4-А класу Першої міської гімназії. Тільки в ній увага читачів зосереджувалася не тільки на святкових традиціях українців, а й на незвичних для нас новорічних ритуалах, поширених у різних країнах світу.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

    Деякі відвідувачі цього ж відділу мали змогу не лише пасивно сприймати інформацію, а й тут-таки закарбувати враження від неї на папері. Емоції від майбутніх святкувань і зимових канікул учні 3-А класу СПШ № 3 передавали за допомогою малюнків на творчому уроці «Зимові радощі, розваги». Надихали й розпалювали в малечі новорічний передсмак репродукції робіт Михайла Онацька та Томаса Кінкейда – бібліотекар демонструвала сповнені зимових чарів зображення художників і доповнювала показ відомостями про біографію й творчий метод митців. Давали працю пальчикам й учні 2-А класу ЗОШ № 12 – свій творчий потенціал вони розкривали впродовж майстер-класу «Веселка ялинкових прикрас».

    Зате відвідувачі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів добряче напружували мозок (хоча посміятися й вразити всіх креативом у них також нагода була). Учням 5-В класу СПШ № 17 та 6-А класу ЗОШ № 22 тут запропонували новорчіні бродилки «Святкова круговерть». Діти не просто блукали закапелками бібліотеки, а шукали підказки й виконували веселі святкові завдання – малювали, демонстрували пантоміму, зверталися до чарівного дзеркала, розчакловували ялинку тощо. Інакше кажучи, справжній зимовий квест із подарунками! Головоломки чекали й на учнів 7-І та 7-Е класів СПШ № 13, 6-А класу ЗОШ № 21, 7 класу ЗОШ № 29. Свої сили читачі випробовували у квесті «Новий рік із Гаррі Поттером» за мотивами популярної саги про Хлопчика-Який-Вижив, створеної Джоан Роулінг.

    Поринути в казкові світи запрошували найменших користувачів у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Учні 1-Б, 1-В класів Першої міської гімназії та вихованці ДНЗ «Софійка» відстежували перипетії сюжету та переживали за головних героїв лялькових вистав «Новорічна пригода» та «Білохвостик і ялинка».

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG

    Не менш казковим сучасним дітям і дорослим видається світ затишних українських світлиць минулих століть, любовно облаштований і наповнений глибоким змістом. Перенестися в часі й завітати на справжні різдвяно-новорічні вечорниці в цьому ж відділі випала нагода учням 4-А, 4-Б класів Першої міської гімназії та 3-В класу СПШ № 17. Юні продовжувачі народних традицій із задоволенням співали колядки, читали вірші й гуморески, «водили козу», розігрували кумедні сценки, ворожили й посівали. А підтримували їх у цій справі глядачі-батьки.

    Родинним дійством стали також новорічні посиденьки «Будемо свято зустрічати, весело усіх вітати» у відділі масової роботи та естетичного виховання. Учні 4-Д класу СПШ № 17 та 4-Б класу Першої міської гімназії так само співали й бавилися. Тільки атмосферу створювала не розцяцькована пічка й вишиті рушники, а кумедна історія за участю Баби-Яги, Дракончика й Доброї Феї. Казкові персонажі боролися за щасливий Новий рік (бо ж Баба-Яга, як їй і годиться, спочатку прагнула зіпсувати свято) й, водночас, забезпечували присутнім розважальну програму. Учасники події в кумедній імпровізації втілювали на сцені зимову книжку, створювали вітер для паперових сніжинок, відповідали на загадки, доповнювали святкову мелодію грою на народних інструментах тощо. І жоден читач не нудьгував, адже веселих завдань і подарунків вистачило на всіх.

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG 026.JPG 027.JPG 028.JPG 029.JPG