background

    159-у річницю перепоховання Тараса Григоровича на Чернечій горі в м.Каневі відзначає сьогодні Україна. До важливої дати Черкаська обласна бібліотека для дітей також підготувалася й в умовах карантинних обмежень пропонує заглибитися в Шевченкіану в онлайн-режимі. На нашому сайті є чимало електронних матеріалів, які допоможуть вам краще пізнати й осмислити творчість нашого видатного земляка, а також насолодитися його безсмертними віршами й перевірити власні знання з теми.

    У межах віртуальних читань з майстрами слова, бібліотекарями, читачами «Звучать Шевченкові слова» ви можете не тільки переглянути книжки з поезіями видатного українця, а й прослухати написане. Насолоджуйтеся озвученими творами у виконанні лауреата всеукраїнських конкурсів читців Ярослава Литвина, поетеси Ірини Швед (Зеленько), а також багатьма небайдужими людьми, які в такий спосіб діляться своїм сприйняттям прекрасних рядків. Читати в такому форматі можна «Кобзарик («За сонцем хмаронька пливе…»)» (до видання книги долучилися працівники нашої бібліотеки, а ілюстрували його учні й викладачі Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю); «Дитячий Кобзар» (упорядниця Зірка Мензатюк, «Видавництво Старого Лева»); поезії зі збірки «Мені тринадцятий минало». Усі ці продукти представлені в розділі «Радимо прочитати» (рубрика «Читаємо разом»).

    Там само можна знайти біографію Тараса Григоровича й ще кілька цікавих матеріалів. Зокрема, озвучені професійним диктором і ведучою радіопрограм Ольгою Троценко уривки зі збірки оповідань Д. Красицького «Дитинство Тараса». А ще – авторський переклад письменницею Наталією Горішною російськомовної поеми Тараса Шевченка «Тризна» (озвучує переклад сама Наталія Володимирівна).

    Керівників дитячого читання – вчителів, бібліотекарів, батьків – можуть зацікавити сценарії різноманітних масових заходів, присвячених особистості Кобзаря. У розділі «Бібліотечному фахівцю» (рубрика «Сценарії») ви знайдете найкращі роботи переможців обласного заочного літературно-мистецького конкурсу «З любов’ю до Кобзаря!» серед бібліотек області для дітей», проведеного у 2014 році до 200-річчя від дня народження українського письменника, філософа й художника. Серед них – мандрівний лист «Я дякую тобі, Шевченку!», літературний батл «Ти з нами, Тарасе!» та свято «Хай вовіки святиться ім’я Кобзареве».

    Широке коло читачів зацікавлять пізнавальні матеріали, підготовлені працівниками інформаційно-бібліографічного відділу книгозбірні. А саме – інтерактивна літературна світлиця «Тарас Шевченко: Доля. Муза. Слава», зроблена у вигляді ілюстрованої презентації. І попереджувальна довідка «Кобзар» – вічна книга українців», присвячена найважливішому для кожного з нас літературному твору ХІХ століття.

    Для тих, хто прагне перевірити свою ерудицію, ми підготували окрему тематичну рубрику на «Ігровому майданчику» – «Ігри за біографією й творчістю Тараса Шевченка». Тут ви знайдете кілька вікторин різного рівня складності (деякі факти, що лягли в основу цих ігор, маловідомі й цілком можуть стати для вас сюрпризом), а також кросворд за книгою «Дитинство Тараса» й розвагу для зовсім юних поціновувачів творчості Кобзаря.