background
Годину пам'яті з елементами гри та майстер-класу провели в бібліотеці до Дня пам'яті жертв голодоморів

З-поміж численних трагічних дат у національному календарі українців одна з найжахливіших – День пам’яті жертв голодоморів. Важко знайти інший настільки диявольський спосіб геноциду народу, як знищення його голодом, повільна смерть у муках, випалення в людині всього людського, доведення до божевілля. Навіть сьогодні читати й думати про таке страшно, і ми, на щастя, не можемо вповні уявити весь розмах катастрофи, що чинилася на українських землях у 1932 – 1933 роках. Але можемо говорити про жертв, згадувати про них, раз по раз знаходячи в їхніх долях мотивацію для боротьби й стійкості в сьогоднішніх випробуваннях. Саме про це йдеться в годині пам’яті «Голодомор: Україна пам’ятає, світ визнає», підготовленій цьогоріч працівниками відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів.

22 листопада захід відвідали учні 7 класу ЗОШ № 29. Бібліотекар максимально доступно й м’яко розповіла про політичні рішення, які призвели до Голодомору, про виконання злочинних владних наказів, спротив людей, приховування правди від інших держав світу. Розповідь доповнили відеоматеріали.

Водночас діти не були просто пасивними слухачами, вони брали активну участь у спілкуванні й активно засвоювали інформацію. Для цього в захід були введені елементи гри й майстер-класу. Так, читачі добирали визначення до тематичних термінів «колективізація», «індустріалізація», «колгосп» тощо. Формували свою скриню пам’яті, обговорюючи сімейні реліквії, які могли б лишитися в кожному роду. А ще вирізали паперові незабудки – символ пам’яті жертв Голодомору, запропонований учителями школи св. Софії міста Місісага в Канаді. Цими квітами діти прикрасили карту України, створивши особливу аплікацію.

Упродовж заходу бібліотекар неодноразово звертала увагу читачів на художні й документальні книги з теми, наявні у фонді Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Детальніше про деякі із цих видань ви можете прочитати у віртуальній книжковій виставці «Злочин проти людства: Голодомор у художній літературі». Матеріал представлений на нашому блозі в рубриці «Віртуальні виставки».  

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg