background
Шевченкіана – 2024 у бібліотеці

Віднаходити нові сенси у вічній поезії та безсмертних полотнах Кобзаря, глибше пізнавати колізії його долі та досліджувати нові, маловідомі, факти біографії, залучати юних читачів до творчості великого українця й допомагати їм роздивитися за класичними пам’ятниками живу, чуттєву й безмірно талановиту людину, – усе це особливо актуально у 2024-му, адже 9 березня виповнилося 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Черкаська обласна бібліотека для дітей долучилася до загальноукраїнського святкування ювілею й запропонувала своїм користувачам чимало тематичних заходів, присвячених постаті й роботам уславленого митця.

Перечитати «Кобзар» й ознайомитися з виданнями Шевченкіани ми закликали відвідувачів уже у вестибюлі бібліотеки – за допомогою книжкової виставки «Борітеся – поборете!». Обравши видання собі до смаку, читачі так само могли визначити, який формат тематичних заходів найбільше пасує до їхнього віку та вподобань. Кожен відділ обслуговування підготував для своїх користувачів різнопланові події для кращого пізнання й осмислення життєпису й творчості Тараса Григоровича.

Так, у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 1-Г, 1-Д класів НВК № 34 та 2-А класу Першої міської гімназії провели літературну годину «Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря». Захід був орієнтований на найменших читачів, тож і піднімав питання, найбільш цікаві й зрозумілі для такої аудиторії: дитинство Тараса, його взаємини в родині, перші інтереси, життєві уроки, друзі, початок навчання й особистого становлення.

Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання підняли для своїх відвідувачів – учнів 8-А й 8-Б класів Першої міської гімназії та 4-І класу СПШ № 3 – відразу кілька тем. Зі старшими читачами детально розбирали поетичну й образотворчу спадщину митця через пізнавальну гру «Шевченко знаний і незнаний». У формі змагання підлітки мали пригадати основні віхи біографії Кобзаря, цитати з його віршів, упізнати картини й пісні, покладені на тексти Тараса Григоровича. Меншим читачам запропонували глибше ознайомитися з розвитком Шевченка як художника через палітру творчості «Талант любити Україну». У пригоді бібліотекареві стали книги з репродукціями найвідоміших картин митця, огляд яких супроводжував адаптований для віку присутніх розбір закладених у творах значень й історичного контексту.

Користувачі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів пригадали все, що знають про Тараса Григоровича й дізналися чимало нового в ігровій формі. Для учнів 6 класу приватної школи «Ідея», 5 класу ЗОШ № 29, 5 й 6 класів приватної школи «Перлина» працівники відділу організували літературну гру «Шевченко-квест». Учасники рухалися книгозбірнею, виконуючи різні завдання й відкриваючи для себе класика з нової сторони. Читачам довелося розшифровувати назви творів великого поета, закодовані дзеркальним шифром й анаграмовані; мандрувати мальованим лабіринтом; складати пазл із рядками відомого Шевченкового вірша; малювати із зав’язаними очима. Відомості про Тараса Григоровича гравці збирали в книгах, альбомах із репродукціями картин Шевченка-художника, в Інтернеті. Деякі ж завдання вимагали командної роботи й вміння висновувати відповіді за допомогою логіки й математики.

Логіка й ерудиція, а також уміння працювати в команді неабияк знадобилися й учням 7 – 9 класів приватної школи «Перлина» й 7 класу ЗОШ № 29 під час інтелектуальної гри у форматі «Що? Де? Коли?» за темою «Шевченко відомий і невідомий». Питання стосувалися не лише етапів життєвого й творчого шляху Кобзаря, а й сучасної Шевченкіани – муралів, літературно-мистецьких висловлювань, медіапродуктів, досліджень, присвячених вивченню геніальної постаті.      

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg