background
Відкрився Всеукраїнський тиждень дитячого читання – 2024

«Шевченко закликає, Україна перемагає!» – під такою назвою й, одночасно, гаслом у Черкаській обласній бібліотеці для дітей відкрився традиційний Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Подія, присвячена 210-й річниці від дня народження Тараса Шевченка, була покликана продемонструвати юним читачам, що поетичне слово Кобзаря досі актуальне й зрозуміле кожному українцеві, що його філософія й спосіб життя гармонійно вписуються в сучасну культуру й що за бронзовими пам’ятниками та розтиражованими портретами була яскрава жива особистість, гідна наслідування й захвату.

Біографію й, так би мовити, «програмні» вірші Тараса Григоровича відомі всім українцям змалечку. Тож нашим завданням було розкрити молоді небанальні факти й показати, що модерні популярні виконавці, громадські діячі, митці залюбки звертаються до творчості та образу народного поета, переосмислюють його доробок у власних працях. Тому під час свята на екрані демонструвався виступ гурту «Спів братів» на урочистому відкритті Всеукраїнського тижня дитячого читання 2019 року в Черкаській обласній філармонії з піснею «Світає, край неба палає...» (уривок із поеми «Сон»), а також запис пісні Кузьми Скрябіна «Мені однаково, чи буду...», декламація строфи з поеми «Кавказ» Сергієм Нігояном, добірка графічних мемів із Тарасом Шевченком від сучасних українських художників тощо.

Пісні на вірші Кобзаря й доречні в контексті свята композиції інших авторів виконували учениці Черкаської дитячої школи мистецтв № 1 й Черкаської дитячої школи мистецтв № 2 ім. Валентина Талаха. Декламувала один із творів Тараса Шевченка й учасниця театральної студії «Рапсодія» під керівництвом Анни Куриленко. Бібліотека висловлює щиру подяку юним артистам і їхнім керівникам за участь у нашому святі та творчі подарунки його учасникам! Глядачами заходу були учні 6 – 9 класів ЗОШ № 29, 7-А, 7-Б й 9-А класів Першої міської гімназії.

Подія дала старт низці розважальних і пізнавальних заходів, що популяризують книги та читання. З 20 по 27 березня у книгозбірні пройдуть літературні ігри, квести, пізнавальні заходи, лялькові вистави, майстер-класи для найменших читачів і книголюбів-підлітків. Повний їх перелік можна знайти в афіші. Завершиться ж цьогорічний Тиждень дитячого читання в нас «Книжковим днем Гаррі Поттера», реєстрація на участь у якому триває на сайті бібліотеки.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg