background
У бібліотеці пройшов "Книжковий день Гаррі Поттера"

Уже вчетверте на кілька годин Черкаська обласна бібліотека для дітей перетворилася на наймагічніше місце у світі. «Книжковий день Гаррі Поттера» зібрав під нашим дахом 120 юних поттероманів із Черкас та області, подарувавши нагоду випробувати свої чаклунські сили, а заразом, перевірити ерудицію, заробити тематичні сувеніри, пофотографуватися, добряче розважитися й відпочити.

Чимало наших читачів пам’ятають, що донедавна «Книжковий день...» називався «Ніччю...» й передбачав вечірку в більш пізні години доби. Однак наприкінці попереднього року ініціатор міжнародної акції, у межах якої проходять і наші поттероманські бібліозустрічі, британське видавництво «Блумсбері» зробило ребрендинг. Відтепер шанувальники творчості Джоан Ролінґ гуртуються вдень, а значить, мають більше часу на масштабне літературне свято!

Оскільки міжнародна акція «Книжковий день Гаррі Поттера» проходить у жовтні, а наша бібліотека вирішила організувати свято у березні – на завершення Всеукраїнського тижня дитячого читання – тему вечірки цього разу ми обрали самі. Нею стало: «Міністерство магії». Тож усі події дня були підпорядковані ідеї найавторитетнішої чарівницької установи та її підрозділів. Центральна фотозона у вестибюлі закладу відтворювала офіційний вхід до Міністерства з обов’язковою червоною телефонною будкою та продемонстрованою в екранізації зеленою аркою. Локації, відповідно, теж перегукувалися з міністерськими відділами. Учасники вечірки мали можливість зазирнути до відділів магічного правопорядку, транспорту, догляду за магічними істотами й тваринами, фізкультури та спорту, магічної освіти, кімнат розуму й часу, залу пророцтв.

Кожна локація свята, традиційно, була не лише прикрашена максимально близько до описів книг Ролінґ, а й містила добірку пов’язаних із творами завдань. Так, у відділі «Фантастичні звірі» діти дізналися чимало цікавого про міфічних істот – однорогів, кентаврів, ніфлерів, сфінкісів тощо, порозглядали виготовлених бібліотекарями дракона, тестрала, сов, павуків. А після цього мали скласти чарівницький екзамен, упізнавши істот за тінями.

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg

У відділі магічної фізкультури та спорту учасники зустріли Лудо Беґмена (згідно з книгою «Гаррі Поттер і келих вогню», керівника цього підрозділу), пошукали в потаємних місцях м’ячі для квідичу, взяли участь в естафеті. У кімнаті розуму можна було побачити майже справжні мізки зі стрічками думок і виконати відповідні інтелектуальні завдання. У кімнаті часу – знайти ключі до годинників і втриматися від спокуси торкнутися каменя, здатного миттєво зістарити або сильно омолодити необережних магів. У залі пророцтв – пройти лабіринт. У відділі транспорту – провести невеличкий хімічний експеримент із порошком флу для мандрівки камінами. І так далі – майже кожна зупинка подорожі передбачала вікторини або інші завдання, пов’язані зі знанням історії Гаррі Поттера. Однак і діти-учасники не підвели! Цього року, як ніколи, «Книжковий день Гаррі Поттера» відвідало багато фанів франшизи, а не просто шукачів цікавого дозвілля.

Як і попередні роки, для учасників проходили два майстер-класи на локаціях «Магічна майстерня» та «Лігво Арагога». На першій читачі виготовляли тематичні книжкові закладинки, на другій – скручували з фольги й деяких інших матеріалів сувенірних павучків. Там само можна було зробити собі чаклунський бодіарт – отримати малюнок зі знаками магічного світу на щічку або на руку. Також незмінною лишилася магічна крамничка «Витівки Візлів». Тут за зароблені на локаціях галеони діти могли придбати смаколики й усілякі тематичні поробки – сувенірних мандрагор, чарівні палички, фігурки популярних персонажів франшизи тощо.  

Завершилося свято дискотекою, що мала всі необхідні елементи: світломузику, сучасні українські треки й навіть дим. Вечірка – так вечірка! І такий фінал став насправді символічною крапкою для цьогорічної події імені Гаррі Поттера. А ще чудовим завершенням були висловлені дітьми й батьками слова подяки, щирий захват і найпозитивніші емоції від цього дня. Та стійке бажання зустрітися наступного року в так само теплій і наповненій атмосфері!

Окрема подяка Збройним силам України! Бо саме завдяки їм ми мали можливість організувати таке насичене чотиригодинне свято без тривог і страху. Щиро віримо, що наступний «Книжковий день Гаррі Поттера» ми проведемо вже в мирній країні, святкуючи Перемогу.

 

image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg image017.jpg image018.jpg image019.jpg image020.jpg image021.jpg image022.jpg image023.jpg image024.jpg