background

Лебедєва О. А. Листи Катрусі до святого Миколая та бабусі / Олена Лебедєва. – Київ : Час майстрів, 2023. – 39 с. : іл.

Маленька Катруся ще не вміє писати. Та це не біда, адже листа можна й намалювати! І не лише святому Миколаю, а й бабусі, що захворіла й не може приїхати на свята. Дівчинка розуміє котячу мову й вірить, що святий Миколай здійснює заповітні бажання, але ще не знає, що листи, надіслані з любов'ю, приховують у собі дивовижну силу. Та скоро Катруся відкриє цю таємницю, адже тепер вона, як доросла, має ключ — ключ від поштової скриньки.

Для читачів дошкільного віку.

Горянська М. Нам не потрібна війна / Мар'яна Горянська ; намал. В. Корягін. – Харків : Ранок, 2024. – [31 с.] : іл.

У цій книзі йдеться про цінності, що були, є і будуть основою людяності за будь-яких обставин. Саме вони в час війни допомагають нам вижити, триматись одне одного та перемагати ворога. Авторка втілила безмежну любов до свого народу і захоплення українцями та українками. Книга стверджує: нам не потрібна війна, щоб бути справжніми людьми.

Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Музиченко Н. Врятовані хвостики : повість-казка / Настя Музиченко ; іл. М. Шатурми. – Тернопіль : Богдан, 2023. – 47 с. : іл.

Кудлатий кіт Борисюк мешкає у Виставковому центрі в Києві в приміщенні льодової арени. Одного ранку він виявляє, що в сусідньому павільйоні волонтери облаштували тимчасовий притулок для тварин, яких евакуювали зі щойно звільнених від російських окупантів територій. Звісно ж, Борисюк іде знайомитися – і йому відкриваються щемкі історії тварин, урятованих з епіцентру бойових дій.

Для читачів молодшого шкільного віку.

Єгорушкіна К. Пічка / Катерина Єгорушкіна ; іл. Б. Бондар. – Київ : Портал, 2023. – 35 с. : іл.

У традиційній українській хаті піч займала центральну позицію й виконувала чимало функцій. Її шанували й доглядали, в ній пекли хліб і на ній лікувалися. Навіть коли приходить війна і руйнує все, піч залишається – і довкола неї відроджується життя.

Для читачів молодшого шкільного віку.

Міхаліцина К. Дім для Зозулі / Катерина Міхаліцина ; іл. С. Прянік. – Київ : Портал, 2023. – 27 с. : іл.

Звичайна українська сім'я 1980-х років: мама, тато, малий син і бабуся в тісній квартирці. Чи не така й звичайна? Адже крізь побутові клопоти ці люди несуть щось більше – любов і цінність бути разом. Вони приймають у свою родину дівчинку з дитбудинку. Для цього потрібно буде порозумітися між собою, усе пояснити синові й заручитися його прийняттям, здолати зовнішні перепони та нерозуміння. І наповнити своїм теплом ціле людське життя.

Для читачів молодшого шкільного віку.