background

Жук Ігор Теодорович

    Ігор Теодорович Жук народився 7 грудня 1951 р. у Кам’янко-Бузькому районі на Львівщині, у родині сільських вчителів. Закінчив фізичний факультет Львівського державного універсистету у 1972 р. Далі навчався в аспірантурі Інституту теоретичної фізики АН України. Кандидат фізико-математичних наук. Спеціаліст із комп'ютерної графіки.

    З 1972 року постійно мешкає в Києві. Працював науковим співробітником,  спочатку в Інституті теоретичної фізики національної Академії наук, потім в Українському центрі стандартизації та метрології. Як художник-аматор брав участь у різних виставках. Протягом кількох років навчався у майстерні київських художників Г.О. Зубченка та Г.Д. Пришедька. З часом, у поєднанні з захопленням комп‘ютерними технологіями, це привело до зміни професії.

    З 1994 по 2007 рік працював професійним графіком-дизайнером у компанії “УЛІС Сістемс” (Київ), з 2007 по 2008 – у видавничому арт-проекті Ольги Богомолець, займаючись прикладною і художньою комп‘ютерною графікою. Переможець конкурсу „Художник інформаційного суспільства”, номінація „Комп’ютерна графіка” (фонд "Інформаційне Суспільство України" та медіа-центр "Четвертий сектор", 2002 р.). З листопада 2008 року знову повернувся до наукової роботи, зараз працює старшим науковим співробітником Інституту космічних досліджень НАНУ/НКАУ.

    Автор науково-художніх книжок для дітей „На сьомому небі”, „Діти і радіація”, „Золото України” (видавництво “Веселка”, Київ, 1993-1995 рр.), посібника з роботи на комп`ютері Macintosh (перше видання Видавничого Дому Києво-Могилянської Академії, 1993), п`єси для лялькового театру „Зло, добро і мікросхема”, поставленої у 1983 році Волинським обласним театром ляльок.

    З 1979 р. співпрацює з кіностудією “Київнаукфільм”  (нині – Національна кінематека України) як сценарист. Член Спілки кінематографістів України. Автор сценаріїв понад 30 науково-популярних, учбових та художньо-документальних фільмів. Серед них: «Україно, де ти?» (2008), «Четверта хвиля» (2008), «Kairos» (2008).

    Написав понад 400 віршів та пісень, у т. ч. до історичних фільмів НКУ “Отаманщина” (1993), “Симон Петлюра” (1993), “Знак Божої іскри” (2001). Художник комп‘ютерної графіки для фільмів “Знак Божої іскри”, „Саша Путря” (НКУ, 2004), „З найкращими побажаннями! Енвер”. Автор музики до мультфільму “Йшов трамвай № 9” (“Укранімафільм”, 2002 – Гран-Прі МКФ “Крок-2002”, „Срібний Ведмідь” на Берлінському МКФ, 2003 р.).

    Лауреат Премії ім. Василя Стуса, поетичного вернісажу ім. Максима Рильського, літературного конкурсу «Коронація слова».