background
До бібліотеки завітали волонтери Центру допомоги армії

Зустріч із представниками Центру допомоги армії, ветеранам та їхнім родинам «Волонтер – це стан душі» відбулася в Черкаській обласній бібліотеці для дітей з нагоди Всесвітнього дня волонтерів (альтернативна назва свята – Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку). Запрошені волонтери поспілкувалися із читачами – учнями 8-А класу Першої міської гімназії. Розповіли про свою громадську організацію, основну роботу, проблеми та їх вирішення, відповіли на питання дітей і бібліотекарів. Ми ж, користуючись нагодою, передали Центру подарунки й необхідні військовим речі від користувачів і працівників бібліотеки.

Голова Центру допомоги армії, ветеранам та їхнім родинам Іванна Дубова розповіла учасникам зустрічі, як у 2014 році починалася історія їхньої організації, з якими викликами стикалися тоді й зараз, як 9 років тому доводилося везти військовим буквально все і як із початком повномасштабного вторгнення в єдиному пориві об’єдналася вся країна. Іванна Юріївна вручила нашій книгозбірні офіційну подяку за співпрацю. Бібліотека почала співробітництво із Центром близько року тому, за цей час колектив закладу сплів і передав волонтерам 30 маскувальних сіток.

Продовжив і доповнив розповідь Іванни Юріївни ветеран ЗСУ, волонтер Богдан Переуда. Він сам воював за Україну майже 4 роки, до й після служби активно долучаючись до волонтерської діяльності. Спираючись на власний досвід і знання, чоловік чимало розповів присутнім про імпровізовану виставку моторошних експонатів – наочних свідчень жорстокої війни, що точиться на українській землі. Серед предметів, зібраних Центром для цієї невеличкої виставки: залишки БПЛА, збитого силами ППО над Черкащиною; гільзи від снарядів різного калібру; обгорілий ствол автомата; трофейна каска, що залишилася після одного з перших мобілізованих росіян, що вдерлися в Україну. Та особливе враження на присутніх справила історія м’якої іграшки. Звичайна на вигляд плюшева тваринка – усе, що лишилося від хати, у яку потрапила авіаційна бомба...

Наприкінці зустрічі дітям запропонували долучитися до плетення маскувальної сітки, робота над якою наразі триває в читальному залі відділу масової роботи та естетичного виховання. Про важливість таких сіток й інших подібних засобів, способи плетіння розповіла читачам волонтер-координатор із маскування Ольга Воскобій. Вона ж відразу провела для охочих невеличкий майстер-клас.

Щиро сподіваємося, що воїни оцінять подарунки, які в межах загальнобібліотечної акції «Мій Миколай носить форму ЗСУ» наш заклад зібрав і передав Центру. Так, презентом від користувачів відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів стали смаколики, малюнки, листи, власноруч виготовлені паперові янголята. Усе це малеча склала в подарункові пакуночки, виготовлені під час майстер-класу.

Для читачів відділу масової роботи та естетичного виховання раніше пройшов майстер-клас «Новорічна листівка – захиснику України». Тож від учнів 4-Б класу СПШ № 3 перелік подарунків поповнили листівки-ялинки з вітаннями, вдячністю й побажаннями воїнам.

Працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей придбали для військових 315 хімічних грілок, украй необхідні зараз лікарські засоби від застуди, солодощі, чай. А дехто ще й додав власноруч плетені шкарпетки.  

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg